Webkamera

Sástó története

terv 1A Sás-tó Magyarország legmagasabban fekvő tava (507 méter), átlagos vízmélysége mindössze 1 méter.
Korábban egy csapadék és talajvizek által táplált mocsaras terület volt itt, mely egy lefolyástalan mélyedésben alakult ki. Csekély vízfelülettel, viszont nagy sás állománnyal rendelkezett. Kedvelt pihenőhelye volt a vonuló madaraknak.

 

 

A tavat az 50-es években először a horgászok „fedezték fel” maguknak: kedvelt horgász- és kirándulóhellyé vált. Ezután jött az ötlet a szélesebb körű idegenforgalmi hasznosításra, melynek megvalósítására 1960-61-ben került sor. Az átalakítási munkálatok miatt lecsapolták a mocsarat. Medréből 40 ezer köbméter iszapot, földet hordtak ki, és eltávolították a vízinövények nagy részét is. A víz elszivárgását az alsó iszapréteg akadályozta meg.kisfiú horgász

Ekkor alakították ki a tóban lévő szigeteket, a partfalakat pedig mintegy 5000 köbméter helyben lévő kő megmozgatásával leburkolták.
Mindehhez rengeteg emberi munkaerőre volt szükség. A kivitelezés jó része Gyöngyös lakosságának széleskörű összefogásával, társadalmi munkában valósult meg.

A tó vízutánpótlását a közelben található Farkas-kúti forrásból biztosították, túlfolyóját szakszerűen kiépítették.
A tó alkalmassá vált nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra, a halgazdálkodás pedig egész évben folyt. Elkészültek a szigeteket összekötő fahidak, és egy 10 méter magas fa kilátó.
Ezt csak 1973-ban cserélték le a jelenlegi 53 méter magas fémszerkezetre. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt, viszont egy kiváló adottságokkal rendelkező üdülőhely alakult ki.

látkép1

A szomszédos rét tereprendezésével mindegy 1 hektáros területet adtak át szabadidős programok céljára. Sportpályákat, szabadtéri színpadot is építettek. Három hektáron mentesítették a kövektől, majd gyepesítették a kemping területét, mely ekkor még csak sátortábor jelleggel üzemelt.

A tó déli végénél megkezdődött az üdülőterület kiépítése, ahol helyet kaptak a társadalmi munkában résztvevő vállalatok üdülőházai is. A szálláshelyek mennyiségét és minőségét fokozatosan emelték a kempingben is.