Webkamera

Béka Kaland

Sasto_tanosveny

A Sástói Tanösvény hazánk legmagasabban fekvő tavának – a Sás-tónak – és tágabb környezetének, a Mátrának a természeti értékeit, érdekességeit mutatja be.

Az útvonal mentén elhelyezett tájékoztató táblákon kívül megtapintható, forgatható, megmászható bemutató eszközökkel is igyekeztünk érdekesebbé tenni a megismerés örömét.

A tanösvényállomások témái a következők:

 1. Kétéltűátjáró
 2. Madárvédelem
 3. Csevicék
 4. Sástó története
 5. Kilátó
 6. Vizes élőhely
 7. Gyepszint
 8. Csillagászat
 9. Mátrai Tájvédelmi Körzet
 10. Erdőgazdálkodás
 11. Cserjék
 12. Az erdő fái
 13. Erdei vadállomány
 14. Gombák
 15. Farkas-kút

A tanösvény hossza a Farkas-kúti végállomásig 1,7 km, bejárása ~2 órát vesz igénybe. Bátran nekivághatnak az útnak az idősebbek, a babakocsival vagy kerekesszékkel érkező látogatók is, hiszen utunk kiépített sétányon és kellemes erdei sétautakon halad végig. Nehézséget számukra lift hiányában a kilátó (5.állomás) megmászása, illetve a Farkas-kúti forrás (15.állomás) megközelítése jelent, ahol az utolsó 50m-en sziklás emelkedőn kell felmenni. Az elfáradt látogatókat a tanösvény mentén elhelyezett padok, pihenőhelyek várják. Hulladékgyűjtőkkel viszont az északi-parkolón túl már nem találkozunk. Ezen a szakaszon a „Vidd haza a szemetedet”elvet szeretnénk érvényesíteni.

A tanösvény országos jelentőségű „ex lege” védett természeti területeken, illetve az európai ökológiai hálózat, a Natura 2000 területein halad keresztül. Óvjuk mi is a természet értékeit! Az erdőben mi csak látogatók, vendégek vagyunk. Ne zavarjuk meg az itt lakó növényeket és állatokat szemeteléssel, rongálással, hangoskodással!